Privacy Policy

In compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”) and its regulations, this notice is issued to all our valued customers and/ or prospective customers. This Notice will inform you of your rights with regards to your personal data that has been and/ or will be, collected and processed by us.

1.        Collection and Processing of Personal Data
We have collected and will collect your personal data to be processed by us and/ or on your behalf in the course of your present or future dealings with Iskandar Regional Development Authority (IRDA) including its subsidiary(ies), its associated company(ies) (“we”, “our” or “us” refers to IRDA) trading as emall.iskandarmalaysia.com.my. Your personal data enables us to achieve the Purpose in Clause 3 herein that is in connection with our business.

2.       
Description of Personal Data
The personal data that you may provide include but not limited to:-

  • Name;
  •  National Registration Identity Card Numbers (NRIC no.);
  • Gender;
  • Email address;
  • House phone no.;
  • Mobile phone no.;
  •  Alternate mobile phone no.;
  •  Passport no;
  • Login/admin password;
  • Username/ member ID/ Login ID;
  • Password;
  •  Specified queue number;
  •  Product code;
  • Payment information including credit cards no., debit cards no.; and
  • Reference no. of our customer relations and queries form.

3.        Purpose

By providing us with your personal data, you agree that we may use your personal data for the following purposes including but not limited to:-

a.       Products & Services

  • For performance of the agreement entered into between us to purchase our products and/or delivery of our services, whether present or future, including maintaining your membership account with us, verifying your identity as our customer, processing your request for the repair and support services, and delivery of our products to you;
  • Communication with you and delivery of information including, e-mail, telephone call, text message, online social media and other telecommunication means in relation to our products and services, or in respond to your feedback and enquiries to our products and services;
  • Processing of your payments under the agreement, including collection of outstanding payments from you;
  • Delivery of any form, notice or other documents to you;
  • Customer relationship management procedures as we deem fit and necessary;
  • Necessary performance of our obligations incidental or ancillary or in furtherance to the purchase of our products and/or delivery of our services;

 

b.       Internal Record & Marketing

  • Marketing of our products and services whether present or future, including issuance of vouchers, schemes, and/or programs which are beneficial to you;
  • Internal record keeping, including for the purpose of administration, auditing, data analysis, research, benchmarking and/or statistical analysis;
  • Processing of your application, requests, enquiries, and/or participation, in any of our, activities, contests whether online or offline, deals, events, marketing campaign, promotions, polls, surveys, training programs.
  • Verification of your identity as winner of our contests or deals;
  • Processing of your registration of interest in engaging our services

c.        Legal Compliance

  • Prevention, hindrance and/or reporting of any crime including to fraud, bribery and/or money laundering;
  •  Compliance to any legal and/or regulatory requirements relating to the provision of our products and services; and
  • For disclosure under the requirements of any applicable laws, regulations, directions, court orders, orders, by-laws, guidelines, circulars, codes applicable to us or any subsidiary, associated, related companies of our group of companies.

d.   Disclosure to third parties

  • To disclose your personal data to the following categories of third parties:

                                             i.            our associated, subsidiary, related companies and our authorised agents;
                                            ii.            our outsourced third party service providers or product providers as we deem necessary or appropriate including outsourced data processing company;
                                          iii.            our business partners including business affiliates or merchant that provide or deal in general with our services or products in connection with our services and   products;
                                          iv.            our auditors, business consultants, accountants, lawyers or other professional advisers and/or consultants as we deem necessary and appropriate; and

any person to whom we are compelled to or required under law or in response to a local or state or federal authority, industry regulator, enforcement agency,   statutory authority, court of laws, tribunal, arbitration centre, commission or council or association legally authorized by law.

4.        Sources

We may obtain your personal data from the following sources including but not limited to:-

  • the forms which you have filled up, including registration forms, application forms, contest forms, participation forms, products services forms or customer   checklists, signing up forms and other forms, whether online or offline;
  • name cards or business cards that you have given or delivered to us; and/or
  • any identity materials that you have distributed and/or business directory and listing that you have subscribed to.

5.          Insufficient Provision of Personal Data
Please note that we will not be able to provide the products and services stated in Clause 3(a) above at your request if no sufficient personal data is supplied to us.  You must only submit to us or our agent or this website your personal data which is accurate and not misleading and you must keep it up to date and inform us of changes.

6.        Your Rights

  • a.       Right to request access to personal data 
    Subject to our rights of refusal under the Act, you are entitled to request access to your personal data that is processed by us with reasonable notice.
  • b.       Right to request correction of personal data 
    Subject to our rights of refusal under the Act, you are entitled to request the correction of your personal data that is held by that is inaccurate, incomplete or out-of-date with reasonable notice.
  • c.        Rights to limit processing of your personal data 
    You are entitled to limit our processing of your personal data by expressly withdrawing in full your consent given previously including for us to send any advertising and marketing materials or for direct marketing purposes subject to any applicable legal restrictions, contractual conditions and within a reasonable time period.

7.        Storage and Retention of the Personal Data

  • a.       We use a number of mechanisms to protect the security and integrity of your Personal Data.
  • b.       Any personal data supplied to us will be retained by us as long as necessary for the fulfilment of the Purposed stated in Clause 3 above or for the satisfaction of any legal, regulatory and/or accounting requirements or to protect our interests.
  • c.        The personal data held by us will be kept confidential in accordance with this Privacy Notice pursuant to any applicable law that may from time to time be in force.


8.        Amendment of Privacy Notice

We reserve the right to amend this notice from time to time without prior notice. We advise you to check this notice on our website on a regular basis.

9.        Contact to make inquiries and complaints regarding personal data
If you would like to know more about our processing of your personal data, you may contact the following relevant department:

Designation     : Corporate Development and Finance
10.     Telephone No : 03-233 3000
Fax No            : 03-233  3001
Email Address: _______emall@irda.com.my
Postal Address: Iskandar Regional Development Authority (IRDA)
                         #G-01, Block 8
                         Danga Bay, Jalan Skudai
                         80200 Johor Bahru


 

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

Dengan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan peraturan-peraturannya, notis ini adalah dikeluarkan kepada semua pelanggan dan/atau bakal pelanggan kami yang dihargai. Notis ini akan menerangkan hak anda berkaitan dengan data peribadi anda yang kami telah dan/atau akan mengumpul dan/atau memproses.

  1. 1.       Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi
    Kami telah dan akan mengumpul data peribadi anda untuk pemprosesan kami dan/atau bagi pihak anda dalam urusan anda pada masa kini atau masa depan dengan Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), anak syarikat, syarikat bersekutu dengannya ("kami", atau" Syarikat"). Data peribadi anda membolehkan kami mencapai Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3 sini yang berkaitan dengan perniagaan kami.

 

  1. 2.       Sifat Data Peribadi
    Data peribadi yang anda mungkin bekal, termasuk tanpa terhad kepada:-
  • Nama;
  • Nombor kad pengenalan;
  • Jantina;
  • Alamat e-mel;
  • Nombor telefon rumah;
  • Nombor telefon bimbit;
  • Nombor ganti telefon bimbit;
  • Nombor paspot;
  • Kata laluan log masuk / admin;
  • ID name pengguna / ahli / ID log masuk;
  •  Kod produk;
  • Nombor giliran tertentu;
  • Maklumat berkenaan dengan pembayaran termasuk nombor kad kredit, nombor kad debit; dan
  • Nombor rujukan yang terdapat dalam borang maklum balas pelanggan.

3.     Tujuan-Tujuan
Kami akan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berikut termasuk tanpa terhad kepada yang berikut:

  1. a.       Produk & Perkhidmatan
  • Untuk pelaksanaan perjanjian antara kami untuk membeli produk dan/atau perkhidmatan kami pada masa kini atau masa depan termasuk mengekalkan  akaun keahlian anda dengan kami, mengesahkan identiti anda sebagai pelanggan kami, memproses permintaan anda untuk khidmat servis pembaikian dan sokongan, dan penyampaian produk kami kepada anda;
  • Komunikasi dengan anda dan penyampaian maklumat melalui e-mel, panggilan telefon, mesej teks atau media sosial online dan kaedah komunikasi lain yang berkenaan dengan produk dan perkhidmatan kami dan/atau bagi respon kepada maklum balas dan pertanyaan kepada produk dan perkhidmatan           kami;
  • Pemprosesan berkenaan dengan pembayaran anda di bawah perjanjian, termasuk punggutan pembayaran tertunggak daripada anda;
  • Penyampaian borang, notis, dan dokumen lain kepada anda;
  • Prosedur pengurusan hubungan pelanggan yang kami fikir perlu dan patut;
  • Pelaksanaan obligasi-obligasi lain yang perlu berkenaan dengan pembelian produk dan/atau penyampaian perkhidmatan kami;
  1. b.      Rekod Dalaman & Luaran (Pemasaran)
  • Pemasaran produk / perkhidmatan kami kepada anda sama ada pada masa kini atau masa depan termasuk pengeluaran baucer, skim, dan / atau  program yang memberi manfaat kepada anda;
  • penyimpanan rekod dalaman, termasuk untuk tujuan pentadbiran, audit, analisisa data, penyelidikan, penanda arasan dan / atau analisisa statistik;
  • Memproses permohonan anda, permintaan, pertanyaan, dan / atau penyertaan, di mana-mana, aktiviti, pertandingan sama ada online atau offline.
  • Pengesahan identiti anda sebagai pemenang pertandingan atau tawaran kami;
  • Memproses pendaftaran minat anda untuk mengguna perkhidmatan kami.
  1. c.       Pematuhan Undang-Undang
  • Pencegahan, penghalangan, laporan bagi apa-apa jenayah termasuk penipuan, rasuah dan pengubahan wang haram;
  • Pematuhan kepada mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan perkhidmatan / produk kami; dan
  • Pendedahan di bawah mana-mana undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, perintah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod berkenaan kepada kami atau mana-mana anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dalam kumpulan kami.
  1. 4.       Sumber

Kami mungkin memperoleh data peribadi anda dari sumber-sumber berikut, termasuk tetapi tidak terhad:-

  • borang-borang yang anda telah diisi, termasuk borang pendaftaran, borang permohonan, borang pertandingan, borang penyertaan, borang produk dan   perkhidmatan atau senarai semak pelanggan, borang pendaftaran dan borang lain, sama ada online atau offline.
  • kad nama atau kad perniagaan yang anda telah beri atau hantar kepada kami; dan / atau
  • apa-apa bahan identiti yang telah diedarkan dan / atau direktori perniagaan dan penyenaraian yang anda melanggan.
  1. Kelas Pihak Ketiga
    Anda bersetuju dan memberi kuasa kepada kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepada pihak-pihak    ketiga yang berikut:
  • syarikat bersekutu, anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan;
  • pemberi perkhidmatan atau produk pihak ketiga sebagaimana yang kami fikir perlu atau yang sesuai termasuk syarikat pemprosesan data;
  • rakan kongsi perniagaan kami termasuk syarikat sekutu perniagaan atau peruncit yang membekal atau berurusan secara lazimnya bagi perkhidmatan atau   produk kami yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami;
  • juruaudit, perunding perniagaan, akauntan, peguam atau penasihat profesional yang lain dan / atau perunding sebagaimana yang kami fikir perlu dan sesuai;   dan
  • mana-mana pihak yang pendedahan kami adalah diwajib atau dikehendaki di bawah undang-undang atau sebagai tindakbalas kepada pihak berkuasa   tempatan atau negeri atau persekutuan, pengawal selia industry, agensi penguatkuasa, pihak berkuasa berkanun, mahkamah, tribunal, pusat timbang tara, pesuruhjaya atau majlis atau persatuan undang-undang yang diberi kuasa oleh undang-undang.
  1.  Kewajipan Anda
    Adalah perlu bagi kami untuk mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Adalah wajib juga bagi anda untuk membekalkan data peribadi anda kepada kami dengan data peribadi dan kaedah yang paling tepat. Sekiranya anda tidak membekalkan data peribadi anda, kami tidak dapat memproses data peribadi anda untuk Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Klausa 3 disini dan semua hubungan yang diwujudkan atau yang akan diwujudkan antara kami hendaklah ditamatkan dan diberhentikan serta-merta.

 

  1. 7.        Hak-Hak Anda
    1. a.       Hak mengakses kepada data peribadi
      Anda berhak untuk mengakses data peribadi anda yang kami kumpul dan proses menyampaikan notis yang munasabah tertakluk kepada hak kami untuk menolak permintaan anda.
    2. b.       Hak membuat pembetulan data peribadi
      Anda berhak untuk membuat pembetulan data peribadi anda yang kami kumpul di mana data peribadi tersebut tidak tepat, tidak lengkap atau tidak dikemaskini tertakluk kepada hak kami untuk menolak permintaan anda.
    3. c.        Hak menghadkan pemprosesan data peribadi anda
      Anda berhak untuk menghadkan pemprosesan data peribadi anda untuk menarik balik kebenaran anda sepenuhnya dalam setiap kes sebelum ini, termasuk bagi kami untuk menghantar sebarang pengiklanan dan pemasaran atau untuk tujuan pemasaran langsung tertakluk kepada sebarang sekatan undang-undang, syarat-syarat kontrak dan dalam tempoh masa yang munasabah.
  2. Butir-butir hubungan untuk membuat pertanyaan dan aduan mengenai data peribadi
    Sekiranya anda ingin membuat pertanyaan mengenai pemprosesan kami data peribadi anda, anda boleh menghubungi jabatan kami seperti berikut:

    Jabatan          : Corporate Development & Finance
    No Telefon    : 03-233 3000
    No Fax          : 03-233  3001
    Alamat e-mel:emall@irda.com.my
    Alamat Pos:  : Iskandar Regional Development Authority (IRDA)
                            #G-01, Block 8
                            Danga Bay, Jalan Skudai
                            80200 Johor Bahru